Treenighetsläran – fadern, sonen och den Heliga Anden

Vad är treenigheten?

Har du någon gång hört meningen: fadern, sonen och den Heliga Anden? Uttrycket kommer från treenigheten, ett centralt begrepp inom den kristna tron som säger att Gud är fadern sonen och den Heliga Anden.

Hur förklarar man treenigheten? Gud beskrivs som treenig där han berättas som fadern, sonen och den Heliga Anden – tre olika personer samlade i en Gud.

När Gud beskrivs som fadern kan man tänka på samma sätt som en förälder älskar sitt barn, älskar gud människorna han skapat. Som sonen berättas det att Gud föds till jorden som Jesus. Och som den Heliga Anden skulle Jesus återvända genom anden och närvara genom livet, som är lovat genom dopet.

Fadern – Gud

Hur ser man på Gud inom kristendomen? I allas ögon är Gud olika, och det är inte så konstigt eftersom alla har olika erfarenheter av Gud. Kanske har Gud berört dig eller någon omkring dig, eller så undrar du kanske vem han är? I bibeln, Svenska kyrkan eller genom att resonera med andra kan du få en större uppfattning.

Sonen – Jesus

Genom Bibeln berättas det att Gud försöker närma sig människan, för att tillslut födas till Jesus enligt treenigheten. Jesus förde vidare budskapet om Gud till människorna och hur de skulle leva livet tillsammans. När Jesus närmade sig människorna sägs de ha kunnat göra saker som de tidigare inte gjort.

Jesus liv

Jesus föddes i ett stall i Betlehem av Maria, omkring 4–7 år f.Kr då hon och Josef var på väg att skattskriva sig. Det berättas att Jesus föddes på juldagen och att en stjärna tändes på himlen.

När Jesus blev vuxen döptes han av Johannes döparen och tog sig an den uppgift Gud hade givit honom. Det berättas att den Helige Anden sänkte sig ner över Jesus i form av en duva och sade ”Du är min älskade son, du är min utvalde”. Jesus samlade tolv lärjungar omkring sig för att lyckas med den uppgift han fått, men hade många fler följare.

Jesus död

Hur dog Jesus? I omkring tre år mötte han människor för att sprida Guds budskap om bland annat människovärde och den gyllene regeln, innan han dömdes till döden och korsfästes. Han dog för att han kunde få människor att göra saker de inte tidigare kunde och för att han kallade sig själv för ”judarnas kung”. På den tredje dagen berättas det att han återuppstod från döden och det är därför korset är det kristna tecknet – en symbol för hopp och vändpunkt.

Jesus är kristendomens centralgestalt, en betydelsefull profet inom islam och för de flesta kristna är han även Gud.

Den Heliga Anden

Beskriven som Guds ande, är den Heliga Anden den som ger evigt liv som Guds aktiva kraft och är den tredje personen i treenigheten. Anden gör det möjligt för människor att leva med Gud.

Det är genom den Heliga Anden som människor kan komma ännu närmare Jesus, som hjälper med trygghet och vägledning, ger visdom och kunskap. Den Heliga Anden finns inte bara i kyrkan, han finns överallt där människan rör sig. Tack vare den Heliga Anden blir de som är döpta eniga med Jesus och kan bli pånyttfödda.

Hur blir man född på nytt?

Att ”födas av vatten och ande” förklarade Jesus. Det betyder att man döps i vatten och den Helige Anden. Jesus var där den första personen som blev pånyttfödd, då han blev döpt av Johannes döparen och Gud döpte honom med den Helige Anden. Jesus blev då en andlig son till Gud. Om en person har hopp om att leva i himlen kommer Gud att uppfylla det när han uppväcker dem.

Att bli pånyttfödd handlar om att få en ny chans inför Gud och där Gud då ser människan som en ny skapelse. Om Guds Heliga Ande ger nytt liv i den troende, får den nytt liv som man kan benämna som en ny skapelse. Man kan säga att Gud adopterar de pånyttfödda som får nya förutsättningar och kan bli en del av hans familj. En människa kan inte själv välja att bli pånyttfödd, det är Gud som väljer ut vilka som blir pånyttfödda.

Kroppen – den Heliga Andens tempel

Jesus har skapat en stor frihet till människorna. Det är därför viktigt i kristendomen att upprätthålla renhet i kroppen och sinnet, den Heliga Andens tempel. Det är med en enad kropp och sinne som människan kan bli förenad med Jesus. Därför är frosseri, dryckenskap, äktenskapsbrott och otukt synder mot kroppen och mot sinnet – som ska vara rent.