Livet efter detta – kristendomens syn på livet efter döden

Livet efter döden

Livet innehåller många ljusa, men också många mörka stunder. När livet sedan tar slut så överlämnas vi till Gud enligt den kristna tron. Även för icke-kristna är en tro på livet efter döden något fint och kan ge hopp och tro på någonting.

Uppfattningar om vad som händer efter döden är olika från person till person, där vissa tror att vi är tillfälliga dödliga varelser som slutar att finnas och andra tror att människan återföds och får uppleva ett nytt liv.

Har någon gått bort?

När en närstående går bort kan du med hjälp av en begravning eller minnesceremoni ta ett sista farväl. Här har du möjlighet att sörja och finna stöd i sorgen genom närstående och bekanta. I kristendomen tror man på ett evigt liv med Gud, fylld med kärlek och fri från synder.

Att planera begravning

Att planera en begravning kan bli påfrestande på många sätt. Enligt begravningslagen måste begravningen ske inom en månad efter dödsfallet. För att underlätta kan det vara bra att ta kontakt med en begravningsbyrå som hjälper till.

Hitta en begravningsbyrå

För att få hjälp med en begravning kan du kontakta en begravningsbyrå.

Vi skulle rekommendera att välja en begravningsbyrå med erfarenhet som är auktoriserad. Annars kan du söka upp fler på SBF som visar föreningar med auktoriserade begravningsbyråer runt om i landet.

Kristen begravning

Vill man ha en kristen begravning är det en präst närvarande som tackar och lämnar över den avlidna till Gud. Det är vanligt att psalmer och sånger från bibeln är förekommande för att göra det extra fint. Kyrkans ordning vid begravningsceremoni brukar vara vanlig vid begravning – ungefär 75% av Svenska kyrkans medlemmar använder sig av den. Vill du veta mer om hur en kyrklig begravning går till kan du besöka Svenska kyrkans hemsida.

Vad kostar en begravning? Att ha en kyrklig begravning är gratis – där lokal, präst och musik är kostnadsfritt.

Men övriga kostnader som kan uppkomma för dödsboet är extra musik, kista eller urna, dekorationer och dödsannonser. Priset för en begravning kan då variera mellan 12-30tkr. Det går inte att svara exakt vad priset kommer bli, eftersom begravningen är personlig.

Inte medlem i kyrkan – begravning

I Sverige är ungefär 70% av befolkningen medlemmar i Svenska kyrkan. Skulle den avlidna inte vara medlem kan begravningen fortfarande hållas i kyrkan av en präst, men detta brukar bli så pass kostsamt att alternativet inte brukar vara aktuellt.

Om du vill veta om du är medlem i Svenska kyrkan kan du besöka din närmaste församling, du hittar den genom att söka här!

Borgerlig begravning

Vill man ha en borgerlig begravning är utformningen friare, det är mer upp till dig hur du vill ha ceremonin. Begravningen behöver inte hållas i kyrkan, den kan vara i hemmet eller på en favoritplats.

Musik, dikter och tal är fritt att bestämma utifrån vad man anser skulle uppskattas. Det behöver inte vara en präst som håller i begravningen utan det kan vara en vän, bekant eller någon från begravningsbyrån.

Tio saker att tänka på vid dödsfall

Informera berörda

Informera de berörda – exempelvis släkt, vänner, skola/jobb, bekanta, grannar och kollegor.

Husdjur

Ta hand om eller omplacera husdjur. Se till att de får ett nytt hem, tills vidare är viktigast.

Bil

Om det finns en bil – bestäm vad som ska göras med den. Uppmärksamma ev. parkeringsregler och undvik P-böter genom att flytta bilen.

Boendet

Säg upp boende/el/vatten. Sänk värmen. Ställ timer på ljus i boendet för att minimera risk för inbrott. Samla in nycklar till boendet. Töm kylskåp/frys/skafferi/sopor.

Post

Ordna eftersändning av posten till en annan adress, det görs på adressändring.se

Säg upp

Säg upp olika medlemskap i föreningar och avsluta avtal. Säg upp sophämtning/telefonabonnemang/TV-licens/prenumerationer/internet/mobilabonnemang/konton på onlinetjänster till exempel Netflix eller Viaplay.

Försäkringar

Se över vilka försäkringar den avlidna hade och hur du kan avsluta dessa.

Ekonomi

Den som sköter den avlidnes ekonomi måste ansöka om dödsfallsintyg med släktutredning på Skatteverket. Kontakta den avlidnes bank för att avsluta automatiska överföringar, e-fakturor m.m. Kom ihåg att makulera pass/ID-kort/körkort och att klippa bankkort.

Avsluta konton på sociala medier

Avsluta konton på plattformar som Google, Facebook, Youtube, Instagram, Twitter och Linkedin. Bloggplattformar tar ibland en månadsavgift som måste betalas om ni väljer att fortfarande ha kvar den avlidnes blogg eller hemsida. Avsluta även mail-konton, men se över om det kommer specifika åtaganden i det närmaste skedet.

Eventuella önskningar

Undersök om den avlidne hade några önskningar kring begravning, exempelvis i någon pärm eller låda i boendet.