Vad gör man i kyrkan?

Vad gör man som kristen?

Bön – att be till Gud

En stor del av kristendomen är bönen – ett samtal med Gud. Du kan be om, och för allt.

Vanligt är en bön om kärlek, vishet, lärdom, klarhet i en oro eller en bön för barn. Enligt bibeln så hör Gud en bön, men det är inte säkert att han svarar på det sätter du förväntar dig. Ord som tack, förlåt och hjälp sägs vara en bra början till att be. Till exempel kan du be en bön om förlåtelse.

Gudstjänst

Varje söndag kan du besöka en gudstjänst i en av Svenska kyrkans församlingar – alla är välkomna.


Men vad är en gudstjänst?

En Gudstjänst är ett möte med Gud i grupp, där man sjunger, ber och diskuterar kring bibeln tillsammans. Att mötas tillsammans kan ge styrka och hopp om framtiden.

Dop

Att döpas innebär att man blir en del av Guds familj och i sin tur blir man även medlem i Svenska kyrkan. Du kan döpas som vuxen eller som barn – oavsett vad, ses det som en gåva till den som döps att vara en del av den kristna gemenskapen.

Kan man ha ett dop om man inte är med i Svenska kyrkan? Att döpa sitt barn handlar om att låta barnet ta del av Guds familj, och bli en del av Jesu liv. Du behöver inte själv vara en del av Svenska kyrkan och kristendom behöver inte vara din religionstillhörighet.

Vad kostar ett dop i kyrkan? Ett dop är gratis.

Konfirmation – varför konfirmerar man sig?

Från att ungdomar fyller 14 år bjuds de in att konfirmera sig i kyrkan. Att konfirmera sig är ett sätt att umgås och diskutera viktiga tankar, frågeställningar, saker som händer och Gud. Det är ett sätt att förenas med Gud tillsammans.

Går det att konfirmera sig utan att vara döpt? Om man inte blivit döpt som barn, så döps man under sin konfirmationstid. För att hitta en konfirmationsgrupp kan du gå in här och leta efter något som passar dig! Om det saknas grupper kan du ta kontakt med din närmaste församling.

Bröllop – att gifta sig

Att gifta sig innebär ett löfte om att du och din partner ska visa kärlek, vård och stöttning för varandra livet ut. Det är en vigsel som symboliserar ett nytt äktenskap och brukar vanligtvis inledas med en förlovning.

Hur mycket kostar bröllop?

Vigseln i kyrkan är gratis i Sverige, men det finns annat som kan kosta under bröllopet. Enligt en undersökning av Expressen uppgår priset vanligtvis mellan 50 och 100 tkr vid svenska giftermål. Detta är såklart frivilliga summor och varierar beroende på antal gäster, lokal, bröllopsfest, catering och mycket mer.

När man väljer att planera ett bröllop finns det chans att sätta en personlig prägel på det, och sådant bestämmer man tillsammans med prästen.

Död – begravning efter dödsfall

När livet tar slut är en begravning ett tillfälle att ta farväl och visa kärlek. På begravningen har du möjlighet att tacka och be om förlåtelse, samt prata och dela med dig av minnen till skäkt och vänner. Begravningen har blivit en viktig del av sorgen.

Läs mer här för att finna stöd hur du går tillväga vid en begravning.