Vad är Svenska kyrkan?

Hur blev Sverige kristet?

Svenska kyrkan är ett kristet samfund som arbetar för en bättre värld för alla. Genom reformationen fick kyrkan benämningen lutherska kyrkan, med en romersk-katolsk styrning genom kungen istället för påven.

Startskottet för Svenska kyrkan sägs vara omkring år 800–1000, då den tyske munken Ansgar kom med det kristna budskapet. År 1000 hölls det första dopet på en kung och Sverige blev kristet.

Vad gör man i kyrkan?

Kyrkan är en plats där kristna människor kan dela tankar och diskutera. Kyrkan hjälper människor genom samtal och inspiration om tro och tvivel.

Genom att gå till Svenska kyrkan kan man finna kraft och stöd hos människor som delar samma tro – tron på kristendomen. I kyrkan kan man hämta glädje, sorg och styrka genom livet.

Varför går man till kyrkan? En del människor svarar gemenskap, medan andra svarar att det är där de hör Guds ord och gör det för tradition och kontakt med församlingen. Vill du veta vad man gör i kyrkan? Läs mer här!

Svenska kyrkan – gå med

Alla som döps blir medlem i Svenska kyrkan, det sker inte automatiskt och du blir inte medlem i Svenska kyrkan vid födsel. För att bli medlem kan du kontakta närmaste församling så kan de hjälpa dig vidare.

Vilken församling tillhör jag? Hitta din församling här!

Hur många medlemmar har Svenska kyrkan? Svenska kyrkan har omkring 6 miljoner medlemmar (2017).

Jobba i Svenska Kyrkan

Vill du jobba i Svenska kyrkan? Var en del av en stor helhet. Oavsett om du är ung eller gammal finns det något du kan göra. Gå in på Svenska kyrkan och ta del av mer information.